Krupniok z koperkiem jadłam po raz pierwszy na rodzinnym spotkaniu przy grillu.
Mąż kuzynki oprócz grillowanych mięs zaproponował nam grillowane krupnioki, na talerzu wylądowały srebrne paczuszki ( folia aluminiowa), zawierające kaszankę leżącą na świeżym koperku.
Doznania smakowe niesamowite, nigdy nie pomyślałam, że połączenie kaszanki i koperku może przynieść takie efekty - proponuję spróbować.
Krupniok z koperkiem
Do przygotowania potrzeba:
6 sztuk kaszanki ( ~ 1 kg)
3 pęczki świeżego koperku
folia aluminiowa
Przygotować 6 sporych kawałków folii aluminiowej. Kawałki muszą być na tyle duże aby zapakować w nie kaszankę zawijając brzegi do środka.
Na każdym kawałku folii położyć opłukany koperek, ( wychodzi 1/2 pęczka na jeden krupniok) na koperku kładziemy krupniok i pakujemy zawijając brzegi do środka.
Przygotowane "srebrne" paczuszki grillujemy przez co najmniej 1/2 godziny obracają je co jakiś czas. Dłuższy czas grillowania pozwoli przeniknąć się smakom.
Miałam też okazję jeść grillowana kaszankę z dodatkiem kiszonej kapusty, jednak smak kaszanki z koperkiem znacznie bardziej mi odpowiadał. Smak kiszonej kapusty zdominował smak kaszanki ( całość po prostu była kwaśna), można by spróbować przygotować kaszankę z kiszoną kapustą używając do tego kiszonej kapusty z młodej kapusty. Młoda kiszona kapusta nie jest aż tak kwaśna i nie zdominuje smaku kaszanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz