Żur to chyba jedna z najbardziej znanych śląskich zup. Pamiętam, że żur często gotowano na sobotni obiad.
Można go przygotować na dwa sposoby, jako:
Żur żeniaty
Do przygotowania takiego żuru potrzeba:
1/2 kg boczku wędzonego lub wędzonych żeberek
zakwas na żur ( około 1/2 l)
2 ząbki czosnku
1 cebula
75 dkg ziemniaków
sól, pieprz, ewentualnie majeranek
Z boczku odciąć 1/3, pokroić w kosteczkę i stopić na skwareczki z pokrojoną w kostkę cebulą. Pozostały boczek umieścić w garnku zalać wodą i doprowadzić do wrzenia, ziemniaki, pokroić w kostkę i dodać do gotującego się boczku - całość gotować do miękkości. Miękki boczek wyjąć na deseczkę a do wywaru wlać zakwas, zagotować, pod koniec gotowania dodać przygotowane wcześniej skwarki, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Ugotowany boczek pokrojony w plastry lub kostkę dodać do gotowej zupy lub wyłożyć na talerz i zalać przygotowana zupą.
Taki żur najczęściej gości na moim stole , choć zdarza się, że gotuję żur bez ziemniaków, które potłuczone umieszczam na talerzu przed nalaniem żuru.
Żur z tłuczonymi ziemniakami
Jest to inny sposób podania żuru, w przeciwieństwie do żuru żeniatego nie dodajemy do niego ziemniaków pokrojonych w kostkę, ziemniaki gotujemy osobno, ugniatamy je tłuczkiem do ziemniaków.
Utłuczone ziemniaki mieszamy z wcześniej przesmażoną na złoty kolor cebulką, cebule możemy przesmażyć na smalcu ( jeżeli ktoś lubi) lub na margarynie. Tak przygotowane ziemniaki wykładamy na środek talerza formując kopczyk i zalewamy je ugotowanym wg wcześniej podanego przepisu żurem.
Przeglądając książkę "Śląska kucharka doskonała" natknęłam się na nieco odmienny przepis na żur z tłuczonymi ziemniakami. Pozwolę go sobie przytoczyć:
Żur z tłuczonymi kartoflami
boczek wędzony 15 dkg
kiełbasa 10 dkg
cebula duża 1 szt
ziemniaki 1 kg
smalec 1 łyżka
zakwas żurowy
woda 1 1/2 l
sól, pieprz
Ziemniaki umyć, obrać i ugotować we wrzącej osolonej wodzie. 11/2 l wody zagotować wraz z pokrojoną w kostkę kiełbasą i połową cebuli pokrojonej w kostkę, dodać zakwasu i zagotować. Po ugotowaniu zupy okrasić ją stopionym wędzonym boczkiem i przyprawić solą i pieprzem.
Ugotowane ziemniaki odcedzić i ugnieść z cebulą pokrojoną w kostkę i usmażona na smalcu. Na głębokim talerzu uformować stożek z ziemniaków, po czym talerz wypełnić gorącym żurem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz