Na Śląsku bardzo popularnym daniem obiadowym były i są nadal kotlety mielone, ziemniaki i buraki.
Tylko, że u nas to nie są kotlety mielone ale karminadle.
Według Wikipedii:
Karminadle znane także pod nazwami karbinadle albo kardinadle – potrawa kuchni śląskiej, kotlety mielone przygotowywane tradycyjnie z mięsa wieprzowego. Właśnie ta wersja to tradycyjny karminadel górnośląski podawany razem z purée ziemniaczanym, kaszą lub ryżem.
Są to małe, najczęściej okrągłe i lekko spłaszczone kotlety przygotowywane z mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, ale również szczególnie dawniej z mięsa króliczego, ponieważ na Górnym Śląsku powszechny był chów królików. Karminadle w przeszłości były daniem odświętnym, obecnie stały się daniem obiadowym podawanym w tygodniu. Pokrojone na plastry karminadle spożywane są również na zimno, jako obłożenie kanapek z chleba lub bułek.
Są to małe, najczęściej okrągłe i lekko spłaszczone kotlety przygotowywane z mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, ale również szczególnie dawniej z mięsa króliczego, ponieważ na Górnym Śląsku powszechny był chów królików. Karminadle w przeszłości były daniem odświętnym, obecnie stały się daniem obiadowym podawanym w tygodniu. Pokrojone na plastry karminadle spożywane są również na zimno, jako obłożenie kanapek z chleba lub bułek.
Dzisiaj chciałam zaproponować właśnie taki śląski obiad, który co jakiś czas pojawia się w moim domu i za każdym razem domownicy siadając do obiadu wypowiadają te same słowa: " o mielone !".
Do przygotowania kotletów mielonych potrzeba:
75 dkg mięsa wieprzowego ( łopatka, karczek)
~ 30 dkg mięsa wołowego gotowanego ( mięso z niedzielnego rosołu pakuję do woreczka i zostawiam w zamrażarce - jest jak znalazł do mielonego)
2 jajka
1 cebula
ząbek czosnku
namoczona w wodzie bułka ( niektórzy moczą w mleku )
sól, pieprz ( można dodać łyżeczkę przyprawy do mielonego )
Mięso zarówno surowe jak i gotowane przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, można też przemielić cebulkę. Do zmielonej masy dodać odciśniętą z wody bułkę, drobno pokrojony czosnek, wbić 2 jajka, dodać sól i pieprz i dobrze wymieszać.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, z doprawionej masy mięsnej formować kotleciki lekko je spłaszczając układać na nagrzanej patelni i smażyć z obydwu stron.
Usmażone kotleciki podawać z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty albo z buraczkami.
Ja bardzo często do mielonego ( karminadli ) podaję " kartofle z kapustą".
Na Śląsku " kartofle z kapustą " noszą nazwę panszkraut i przygotowywane są z ziemniaków i kiszonej kapusty. W moim domu przygotowuje się je z ziemniaków i białej kapusty.
Panszkraut z białą kapustą
kilogram ziemniaków ugotować w osolonej wodzie, odlać i pognieść lub przecisnąć przez praskę, pół główki białej kapusty poszatkować i ugotować, odlać wodę ( najlepiej przelać przez cedzak) i wymieszać z pogniecionymi ziemniakami, dodać drobno posiekaną cebulkę, sól, pieprz i omaścić stopionym wędzonym boczkiem albo olejem.
Podawać do kotletów mielonych, bardzo dobrze smakuje.
Do przygotowania kotletów mielonych potrzeba:
75 dkg mięsa wieprzowego ( łopatka, karczek)
~ 30 dkg mięsa wołowego gotowanego ( mięso z niedzielnego rosołu pakuję do woreczka i zostawiam w zamrażarce - jest jak znalazł do mielonego)
2 jajka
1 cebula
ząbek czosnku
namoczona w wodzie bułka ( niektórzy moczą w mleku )
sól, pieprz ( można dodać łyżeczkę przyprawy do mielonego )
Mięso zarówno surowe jak i gotowane przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, można też przemielić cebulkę. Do zmielonej masy dodać odciśniętą z wody bułkę, drobno pokrojony czosnek, wbić 2 jajka, dodać sól i pieprz i dobrze wymieszać.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, z doprawionej masy mięsnej formować kotleciki lekko je spłaszczając układać na nagrzanej patelni i smażyć z obydwu stron.
Usmażone kotleciki podawać z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty albo z buraczkami.
Ja bardzo często do mielonego ( karminadli ) podaję " kartofle z kapustą".
Na Śląsku " kartofle z kapustą " noszą nazwę panszkraut i przygotowywane są z ziemniaków i kiszonej kapusty. W moim domu przygotowuje się je z ziemniaków i białej kapusty.
Panszkraut z białą kapustą
kilogram ziemniaków ugotować w osolonej wodzie, odlać i pognieść lub przecisnąć przez praskę, pół główki białej kapusty poszatkować i ugotować, odlać wodę ( najlepiej przelać przez cedzak) i wymieszać z pogniecionymi ziemniakami, dodać drobno posiekaną cebulkę, sól, pieprz i omaścić stopionym wędzonym boczkiem albo olejem.
Podawać do kotletów mielonych, bardzo dobrze smakuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz