poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Obiady - obiadki - kiełbaska z cebulką i mizeria

Z reguły poniedziałkowe obiady są powtórką z niedzieli, czasami jednak z różnych powodów nie bardzo mamy co podać w poniedziałek na obiad, musimy szybko coś zaimprowizować.

Polecam szybki obiad składający się z ziemniaków, smażonej kiełbaski z cebulką i mizerii ze śmietaną.

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu do odlanych ziemniaków dodajemy łyżkę masła rozgniatamy ziemniaki otrzymując puree.

W rondelku roztapiamy niewielką ilość margaryny, dodajemy dużą cebulę pokrojoną w półkrążki, następnie dodajemy kiełbaskę naciętą tak jak do grilowania. Dusimy pod przykryciem obracając kiełbaski od czasu do czasu.

Dwa zielone ogórki obieramy i ścieramy na tarce do warzyw na większych oczkach, dodajemy cukier, sól i pieprz, pozostawiamy na parę minut żeby ogórki puściły sok, następnie dodajemy śmietanę, mieszamy i przelewamy do salaterek.

Na talerz wykładamy puree ziemniaczane i usmażoną kiełbaskę, cebulkę kładziemy na powierzchni ziemniaków. Do tak przygotowanego drugiego dania podajemy salaterkę z mizerią.

Obiad gotowy - łatwy i szybki w przygotowaniu.

Każda gospodyni mizerię przygotowuje na swój sposób, w moim domu zawsze ogórki na mizerię tarło się na dużych oczkach tarki do warzyw i dodawało do niej dość sporo cukru, proporcjonalnie do ilości ogórków soli i sporo zmielonego czarnego pieprzu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz