6 - 8 jabłek ( najlepiej szara reneta)
cukier, cynamon
konfitura z żurawiny
Jabłka umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, w powstałe wgłębienia wsypać po łyżeczce cukru wymieszanego z cynamonem.
Tak przygotowane jabłka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu. Piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni.
Upieczone jabłka ciepłe i pachnące cynamonem podawać z dodatkiem konfitury z żurawiny.
UWAGA!
jabłka możemy przygotować bez dodatku cukru lub też cukier możemy zastąpić miodem, a może zamiast cukru czy miodu łyżeczka żurawiny przed umieszczeniem jabłek w piekarniku?
UWAGA!
jabłka możemy przygotować bez dodatku cukru lub też cukier możemy zastąpić miodem, a może zamiast cukru czy miodu łyżeczka żurawiny przed umieszczeniem jabłek w piekarniku?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz