czwartek, 21 grudnia 2017

Zapiekanka na jesień - ziemniaczana z kapustą

Dzisiaj pierwszy dzień zimy, ale ja mam przygotowany jeszcze jeden przepis na zapiekankę.
Myślę, że się zima nie obrazi na moją jesienną propozycję, tak więc:

 Zapiekanka ziemniaczana kapustą

kilogram ziemniaków
25 dag białej kapusty
2 cebule
20 dag rokpola
10 dag żółtego sera
2 łyżki startego parmezanu
2 ząbki czosnku
rozmaryn

Ziemniaki wyszorować. Ugotować w mundurkach na półtwardo, obrać, pokroić w plasterki.
Cebule obrać, pokroić w talarki, kapustę poszatkować i razem z cebulą poddusić na oleju.
Rokpol i żółty ser zetrzeć na tarce. 
Żaroodporną formę natrzeć pokrojonymi ząbkami czosnku i wysmarować masłem.
Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków, posypać rozmarynem, obłożyć cebulą i kapustą, posypać rokpolem i żółtym serem. Układać tak, aby ostatnią warstwą były ziemniaki.
Całość posypać startym parmezanem.
Naczynie z zawartością umieścić w piekarniku, piec ~ 30 minut w temperaturze 170 stopni ( do zezłocenia się zapiekanki).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz