środa, 22 listopada 2017

Zapiekanka na jesień - warzywna z migdałami

Taką zapiekanką nie pogardzą nawet wykwintni smakosze, jest ona całkowicie bezmięsna, w jej skład wchodzą warzywa:

1 mały brokuł
1/2 kalafiora
4-5 dużych marchewek
30 dkg sera pleśniowego ( można użyć ostrego żółtego sera)
10 dkg płatków migdałowych
sól, pieprz, tłuszcz do wysmarowania  żaroodpornego naczynia 

Brokuł i kalafior podzielić na różyczki, obgotować w osolonej wodzie ( około 10 minut).
Marchew po obraniu pokroić w słupki i również obgotować.
Żaroodporne naczynie  wysmarować tłuszczem ( masło, margaryna), ułożyć w nim różyczki kalafiora, słupki marchewki i różyczki brokułu i tak kolejno.Warzywa posypać pieprzem, pokruszonym ( startym ) serem i płatkami migdałów.
Naczynie włożyć do piekarnika i zapiekać przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Uwaga! różyczki kalafiora i brokułu ładnie wyglądają gdy ustawimy je na łodyżce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz