środa, 8 listopada 2017

Zapiekanka na jesień - mięsna z jabłkami

Potrzebujemy:

80 dkg karkówki wieprzowej
4 marchewki
40 dkg szalotki
2 twarde jabłka
4 listki laurowe
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
1 szklanka czerwonego wina
sól, pieprz, majeranek, ostra mielona papryka, gałka muszkatołowa

Mięso kroimy w kostkę, obsmażamy na łyżce masła, oprószamy solą, pieprzem, majerankiem, papryką i gałką muszkatołową. Po obsmażeniu przekładamy do żaroodpornego naczynia.
Marchew i szalotkę kroimy w plastry, na patelni lekko karmelizujemy cukier, dodajemy resztę masła, pokrojoną marchewkę i szalotkę, dolewamy 1/3 szklanki wina, smażymy około 5 minut. Warzywa mieszamy z przesmażonym mięsem, dodajemy listki laurowe i wlewamy resztę wina.
Naczynie z zawartością umieszczamy w piekarniku na około 1 godzinę, temp. 180 stopni.
W tym czasie obieramy i kroimy jabłka w dość dużą kostkę, na 10 minut przed końcem zapiekania dodajemy jabłka, całość mieszamy. 

A na deser.....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz