środa, 15 listopada 2017

Zapiekanka na jesień - ziemniaczana z boczkiem

Dzisiaj proponuję zapiekankę z ziemniaków i boczku wędzonego - smaczna, aromatyczna i sycąca.

1kg ziemniaków
40 dkg boczku wędzonego
5 cebul
5 ogórków kiszonych
400 ml śmietany 18%
25 dkg startego żółtego sera
3 jajka
olej, majeranek, sól, pieprz

Ziemniaki umyć i gotować  nie obierając przez 10 minut w osolonej wodzie. Po dziesięciu minutach odlać wodę a ziemniaki przestudzić, obrać ze skórki i pokroić w plastry.
Cebulę pokroić w plasterki ( półplasterki), boczek w dużą kostkę, cebulę i boczek przesmażyć na oleju i dusić pod przykryciem około 15 minut, doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Ogórki pokroić w plastry.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ziemniaków, połowę cebuli z boczkiem, połowę pokrojonych ogórków, posypać startym serem. Ułożyć kolejną warstwę ( ziemniaki, boczek ogórki, ser), śmietanę zmiksować z jajkami, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, zalać składniki w naczyniu.
Zapiekać w temp. 180 stopni przez około 40 minut. Przed podaniem można posypać zieloną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz