Potrzebujemy:
2 torebki ryżu
1 puszka zielonego groszku
1 cebula
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
1 podwójna pierś z kurczaka ( ugotowana)
1 pomidor
25 dkg żółtego sera ( zetrzeć na tarce)
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
rosołowa kostka drobiowa
szklanka śmietany
szklanka mleka
sól, pieprz, olej
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odsączyć. Cebulę i paprykę pokroić ( w kostkę), poddusić na oleju, posolić.
Mięso pokroić w kostkę. Z masła i mąki przygotować zasmażkę, dodać pokruszona kostkę rosołową, wlać 1/2 szklanki wody ( zagotować ), dodać mleko i śmietanę, ugotować gęsty sos.
Ryż wymieszać z groszkiem, pokrojonym mięsem, uduszonymi warzywami i połową startego sera, doprawić solą i pieprzem.
Na dnie żaroodpornego naczynia rozprowadzić 2-3 łyżki sosu, rozłożyć wymieszany z dodatkami ryż, zalać pozostałą ilością sosu, na wierzchu położyć plastry pomidora, posypać startym serem.
Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez ~ 40 minut.
Przed podaniem możemy posypać zapiekankę posiekaną natką pietruszki lub ziołami prowansalskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz