Zapiekanka warzywna, którą proponowałam na szczęście nie jest wysokokaloryczna i możemy sobie pozwolić na deser.
Tym razem będzie to sernik bez pieczenia który musimy przygotować dzień wcześniej, ponieważ wymaga umieszczenia go w lodówce.
Potrzebujemy:
1 kg sera z wiaderka
4 jajka
1 szklanka cukru
200 ml mleka
3 budynie waniliowe
200 g masła
300 g herbatników
polewa:
100 g masła
6 łyżek cukru
5 łyżek kakao
3 łyżki mleka
1 łyżka mleka w proszku
W garnku rozpuszczamy masło z cukrem. Do ciepłego, ale nie gorącego masła dodajemy ser z wiaderka i jajka, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Proszek budyniowy mieszamy z mlekiem i wlewamy do sera. Całość gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
Blaszkę o wymiarach 24x28 cm wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki,
wykładamy połowę gorącej masy serowej, przykrywamy drugą warstwę ciastek, wykładamy resztę masy i przykrywamy trzecią warstwą herbatników.
W garnku rozpuszczamy masło z cukrem. Do ciepłego, ale nie gorącego masła dodajemy ser z wiaderka i jajka, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Proszek budyniowy mieszamy z mlekiem i wlewamy do sera. Całość gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
Blaszkę o wymiarach 24x28 cm wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki,
wykładamy połowę gorącej masy serowej, przykrywamy drugą warstwę ciastek, wykładamy resztę masy i przykrywamy trzecią warstwą herbatników.
Polewa:
W rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier, kakao i mleko w proszku. Gotową polewę wykładamy na herbatniki.
Ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Zimne ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.W rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier, kakao i mleko w proszku. Gotową polewę wykładamy na herbatniki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz