środa, 22 listopada 2017

A na deser.....

Zapiekanka warzywna, którą proponowałam na szczęście nie jest wysokokaloryczna i możemy sobie pozwolić na deser.
Tym razem będzie to sernik bez pieczenia który musimy przygotować dzień wcześniej, ponieważ wymaga umieszczenia go w lodówce.

Potrzebujemy:
 1 kg sera z wiaderka 
4 jajka
1 szklanka cukru
200 ml mleka 
3 budynie waniliowe 
200 g masła 
300 g herbatników

polewa: 
100 g masła
6 łyżek cukru
5 łyżek kakao 
3 łyżki mleka
1 łyżka mleka w proszku

W garnku rozpuszczamy masło z cukrem. Do ciepłego, ale nie gorącego masła dodajemy ser z wiaderka i jajka, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Proszek budyniowy mieszamy z mlekiem i wlewamy do sera. Całość gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
Blaszkę  o wymiarach 24x28 cm wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki,
wykładamy połowę gorącej masy serowej, przykrywamy drugą warstwę ciastek, wykładamy resztę masy i przykrywamy trzecią warstwą herbatników.
Polewa:
W rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier, kakao i mleko w proszku. Gotową  polewę wykładamy na herbatniki. 
Ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Zimne ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz