piątek, 11 września 2015

Podróże kulinarne - Grecja

Wszystko dobre, co się dobrze kończy - właśnie skończyły się moje wakacje w Grecji, było przyjemnie, ciepło i smacznie.
Ponieważ mieszkałam w niewielkim rodzinnym greckim hotelu to i kuchnia była prawie grecka.

Miałam okazję spróbować kilku greckich potraw, między innymi :
  • smażonych na głębokim tłuszczu krążków z kalmarów podawanych z białym pieczywem - kalamarakia
  • sera feta panierowanego w sezamie podawanego z odrobiną miodu - saganáki me méli kai sousámi
  • smażonej cukinii z sosem tzatziki - kolokithakia tyganita
  • duszonych bakłażanów - kokkinistó melitzána
  • zupy z soczewicy - fakes
  • szaszłyków z mięsa drobiowego - souvlaki
  • placka z ciasta filo z nadzieniem z sera feta - tiropita
  • papryki faszerowanej ryżem -  gemista
  • szaszłyków z mielonego mięsa - cevapcici 
  • mielonych w sosie pomidorowym - soutzoukakia
  • greckiej zapiekanki warzywnej - briami
  • greckich kotletów mielonych - bifteki
  • gyros
  • tzatziki
  • sałatki greckiej - horiatiki
Kuchnia grecka różni się od kuchni polskiej, więcej w niej warzyw, ryżu, owoców morza, ziemniaki są traktowane bardziej jako warzywo a nie jako podstawa obiadu. Potrawy które wymieniłam miałam okazję jeść w hotelu w którym mieszkałam i w tawernach pod które zajeżdżaliśmy w czasie wycieczek.

W kolejnych postach postaram się napisać kilka słów o każdej z wymienionych potraw.

Greckie nazwy potraw spisywałam bądź to z menu w hotelu, bądź to z karty w tawernie, jeżeli popełniłam błędy to bardzo przepraszam, język grecki jest trudny dla Polaka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz