Kolejna przystawka jaką chciałam zaproponować to duszony bakłażan podawany z dodatkiem sera koziego i pieczywem. przystawka ta nosi grecką nazwę kokkinistó melitzánas me katsikísio tyrí.
Sposób przygotowania jest równie prosty jak wcześniej podane przepisy na greckie przystawki.
Potrzebujemy:
bakłażan,
czerwoną cebulę,
ząbek czosnku
pomidory ( mogą być z puszki)
sól, pieprz,
łyżkę oleju
Bakłażan kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek, na koniec dodajemy pomidory. Całość solimy i pieprzymy, podajemy posypując obficie kozim serem.
UWAGA
Przed przystąpieniem do duszenia pokrojony w kostkę bakłażan należy posolić, przełożyć na sitko i pozostawić na około pól godziny. W ten sposób usuniemy goryczkę, która może nam zepsuć smak potrawy.
Po upływie 1/2 godziny bakłażan umieszczony na sitku przelać wodą w celu usunięcia soli i osuszyć na papierowym ręczniku.
Tak przygotowany bakłażan możemy poddać dalszej obróbce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz