wtorek, 15 września 2015

Podróże kulinarne - Grecja - saganáki me méli kai sousámi

Kolejna potrawa grecka, która zachwyciła mnie swoim smakiem to  saganáki me méli kai sousámi czyli smażony ser feta w sezamie podawany z miodem.
Potrawa ta podawana jako przystawka ma niepowtarzalny smak i właściwie jest łatwa do przygotowania, wystarczy:
dobrej jakości ser feta,
sezam,
mąka ,
jajko,
sól, pieprz, oregano,
olej do smażenia
no i oczywiście miód
Wyczytałam, że Grecy używają do tego celu miodu piniowego ale moim zdaniem prawdziwy miód z polskiej pasieki będzie równie dobry.


Plaster sera feta obtaczamy w mące, a następnie w roztrzepanym jaju do którego dodajemy pieprz, odrobinę oregano, sól ( sól wg uznania ) następnie obtaczamy go w ziarenkach sezamu i smażymy na oleju.
Po usmażeniu sera na złoty kolor polewamy go prawdziwym miodem.
Tak przygotowany ser feta jest smaczny i bardzo syty, można go podać jako przystawkę a nawet jako samodzielne danie serwując do niego sałatę z pomidorów i zielonego ogórka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz