wtorek, 22 września 2015

Podróze kulinarne - Grecja - souvlaki

Souvlaki (l. m. sowlakia ), to tradycyjna grecka potrawa, coś w rodzaju szaszłyków z mięsa wieprzowego lub drobiu podawana na różne sposoby.
Souvlaki  miałam okazję spróbować w greckiej tawernie, podano je z ryżem, frytkami oraz dużą miską greckiej sałatki i ciepłym chlebkiem pita, były to odpowiednio przyprawione kawałki mięsa wieprzowego nadziane na patyczki do szaszłyków, pieczone na ruszcie - bo souvlaki dosłownie znaczy szaszłyk.

Souvlaki mogą być podane również w ten sposób:
Mięsko, kilka frytek, pomidory, cebula, czasem także sałata oraz sos tzatziki lub musztardowy,
wszystko to ciasno zawinięte w pitę – oto typowy grecki fast food.

Swój wyjątkowy smak souvlaki  zawdzięczają marynacie z ziół, w której wiodącą rolę odgrywa oregano.

Proponuję przygotować sobie takie szaszłyczki ( souvlaki ) samemu, można do tego użyć polędwiczek drobiowych, a zestaw przypraw do greckich potraw pewnie można kupić w którymś z marketów, choć .... może lepiej zaopatrzyć się w nie będąc w Grecji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz