Tiganitha kolokitakia - smażone w oleju plasterki cukinii, niebywale smaczna przystawka podawana z sosem tzatziki. Miałam okazję spróbować tej potrawy w greckiej tawernie do której wstąpiliśmy wracając z wycieczki do miejscowości Pozar.
Pozar to miejscowość uzdrowiskowa, słynie z wód termalnych, które doskonale wpływają na wiele schorzeń, jak wiadomo po kąpielach apetyt dopisuje, stąd pomysł naszej przewodniczki zatrzymania się przed tawerną.
Pozar to miejscowość uzdrowiskowa, słynie z wód termalnych, które doskonale wpływają na wiele schorzeń, jak wiadomo po kąpielach apetyt dopisuje, stąd pomysł naszej przewodniczki zatrzymania się przed tawerną.
Nie była bym sobą, gdybym nie odpytała panią przewodnik o sposób przygotowania tej przystawki. Okazało się, że przygotowanie tiganitha kolokitakia jest bardzo proste, wystarczy:
młoda cukinia
1 jajko
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki wody
sól
olej do smażenia
Cukinię umyć ( nie obierać ), pokroić w plasterki. Z mąki, szczypty soli, jajka i wody przygotować ciasto naleśnikowe. W między czasie rozgrzać olej, każdy plasterek cukinii zanurzyć w cieście i kłaść na rozgrzany olej, smażyć do uzyskania złotego koloru z obydwu stron. Nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym. podawać z sosem tzatziki.
Kali oreksi! - smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz