środa, 30 września 2015

Podróże kulinarne - Grecja - gemista

Gemista, to kolejna tradycyjna grecka potrawa, jaką zaserwowano nam na obiadokolację.
Gemista (jemista) to po grecku nadziewany, no właśnie, to nic innego jak warzywa faszerowane ryżem. Pisząc warzywa mam na myśli: paprykę, pomidory, cukinię, ja w mojej kuchni też przygotowuję faszerowane warzywa ale faszeruję je mielonym mięsem.

Gemista jest potrawą wegetariańską jadaną w Grecji w środy i piątki - dlaczego w środy i piątki?
Grecy w ponad 80% są wyznawcami Greckiego Kościoła  Prawosławnego, który jest uznany przez konstytucję jako religia państwowa.
W Greckim Kościele Prawosławnym cotygodniowymi postnymi dniami są środa i piątek.

Do przygotowania gemisty  dla 2 osób potrzebujemy:

2 papryki
2 dorodne pomidory
4 łyżki ryżu 
1 cebulę
1 ząbek czosnku
oliwę do farszu
oliwę do pieczenia
sól, pieprz, natkę pietruszki


Zarówno z papryk jak i z pomidorów odcinamy górną część ( odcięta część posłuży nam jako przykrywka 
 faszerowanego warzywa), warzywa musimy wydrążyć tak aby nie uszkodzić ścianki.
Miąższ z wydrążonych pomidorów przekładamy do miseczki, dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki i surowy ryż ( na każde warzywo 1 łyżka ryżu), olej, sól i pieprz do smaku.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy warzywa, przykrywamy każde warzywo wcześniej odciętą przykrywką i układamy  w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wkładamy obrane i pokrojone na ćwiartki ziemniaki,  całość polewamy obficie olejem. Naczynie z zawartością umieszczamy w nagrzanym piekarniku, pieczemy w temp. 200 stopni przez co najmniej godzinę. Powstały w czasie pieczenia sos zostaje w dużej mierze wchłonięty przez ziemniaki nadając im aromat pieczonych warzyw.


Z przeprowadzonych w czasie pobytu w Grecji rozmów dowiedziałam się, że prawdziwa gemista, to faszerowane pomidory i papryki.  Na obiadokolację w hotelu podano nam obok faszerowanych pomidorów i faszerowanej papryki faszerowaną cukinię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz