Gemista, to kolejna tradycyjna grecka potrawa, jaką zaserwowano nam na obiadokolację.
Gemista (jemista) to po grecku nadziewany, no właśnie, to nic innego jak warzywa faszerowane ryżem. Pisząc warzywa mam na myśli: paprykę, pomidory, cukinię, ja w mojej kuchni też przygotowuję faszerowane warzywa ale faszeruję je mielonym mięsem.
Gemista jest potrawą wegetariańską jadaną w Grecji w środy i piątki - dlaczego w środy i piątki?
Grecy w ponad 80% są wyznawcami Greckiego Kościoła Prawosławnego, który jest uznany przez konstytucję jako religia państwowa.
W Greckim Kościele Prawosławnym cotygodniowymi postnymi dniami są środa i piątek.
Do przygotowania gemisty dla 2 osób potrzebujemy:
2 papryki
2 dorodne pomidory
4 łyżki ryżu
1 cebulę
1 ząbek czosnku
oliwę do farszu
oliwę do pieczenia
sól, pieprz, natkę pietruszki
Zarówno z papryk jak i z pomidorów odcinamy górną część ( odcięta część posłuży nam jako przykrywka
faszerowanego warzywa), warzywa musimy wydrążyć tak aby nie uszkodzić ścianki.
Miąższ z wydrążonych pomidorów przekładamy do miseczki, dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki i surowy ryż ( na każde warzywo 1 łyżka ryżu), olej, sól i pieprz do smaku.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy warzywa, przykrywamy każde warzywo wcześniej odciętą przykrywką i układamy w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wkładamy obrane i pokrojone na ćwiartki ziemniaki, całość polewamy obficie olejem. Naczynie z zawartością umieszczamy w nagrzanym piekarniku, pieczemy w temp. 200 stopni przez co najmniej godzinę. Powstały w czasie pieczenia sos zostaje w dużej mierze wchłonięty przez ziemniaki nadając im aromat pieczonych warzyw.
Z przeprowadzonych w czasie pobytu w Grecji rozmów dowiedziałam się, że prawdziwa gemista, to faszerowane pomidory i papryki. Na obiadokolację w hotelu podano nam obok faszerowanych pomidorów i faszerowanej papryki faszerowaną cukinię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz