sobota, 26 września 2015

Podróze kulinarne - Grecja - tiropita

Tiropita lub tyropita to rodzaj pierożków lub trójkątów z ciasta filo wypełnionych serem. Nazwa składa się z dwóch wyrazów, tyro - znaczy ser, a pita to rodzaj greckiego chlebka. 

Takie właśnie trójkąty z serem feta kupiliśmy w sklepiku nazwanym Mini Market, który znajdował się w pobliżu hotelu w którym mieszkaliśmy.
Po rozmowie z naszą przewodniczka dowiedziałam się, jest to bardzo popularna w Grecji przekąska, do jej przygotowania potrzebne jest ciasto filo ( można u nas kupić) i ser feta albo kozi ser, który stanowi nadzienie. Istnieje też wersja z nadzieniem ze szpinaku ale nie miałam okazji jej spróbować.

Przygotowanie tirtopity jak wszystkich greckich przekąsek jest niezwykle proste, Grecy uważają, ze lepiej poświęcić czas na spożywanie posiłków w miłym towarzystwie niż na ich przygotowanie.

Na przygotowanie tiropity potrzeba:

1 opakowanie ciasta filo
30 dkg sera feta
2 jaka
2 ząbki czosnku 
tymianek, sól, pieprz
1/2 kostki masła

Ciasto filo pokroić na kwadraty i posmarować stopionym masłem.
Ser rozdrobnić i dokładnie wymieszać z jajkami, czosnkiem ( czosnek najlepiej przecisnąć przez praskę) i przyprawami.
Na przygotowane, posmarowane masłem kwadraty ciasta nałożyć farsz z sera feta, kwadraty złożyć na pół, i docisnąć brzegi powstałych trójkątów. Trójkąty ciasta posmarować pozostałym stopionym masłem, ułożyć na blaszce i piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do uzyskania złocistej powierzchni.


Tiropitę Grecy jadają głównie na śniadanie, kupuje się ją jeszcze ciepłą, my również kupiliśmy tiropitę z myślą o śniadaniu w drodze powrotnej do Polski.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz