Chaczapuri - rodzaj chlebka, potrawa charakterystyczna dla kuchni gruzińskiej - to tylko definicja, moim zdaniem to potrawa tak ważna dla kuchni gruzińskiej jak pizza dla włoskiej czy knedliczki dla czeskiej.
Czytając książkę o Gruzji zdałam sobie sprawę z tego, że chaczapuri to chlebek, który należy przygotowywać z miłością do tego kraju, jego historii i tradycji.
Przepis jest prosty tak jak większość tradycyjnych przepisów, które przetrwały do dnia dzisiejszego, myślę, że warto go wypróbować.
700-800g g przesianej mąki
400 g jogurtu
szczypta soli
spora łyżeczka sody oczyszczonej
miseczka odciśniętego sera (typu mozarella, koryciński, bunc) startego na tarce
Przygotowanie:
Do miseczki wlewamy jogurt, sól, sodę oczyszczoną, mieszamy.
Dodajemy po dużej łyżce mąki i mieszamy ciasto drewnianą łyżką: powinno być bardzo miękkie i dać się łatwo wyrabiać.
Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na około 30 minut.
Po tym czasie formujemy dysk, nakładamy szczodrze startego sera, zamykamy chaczapuri i smażymy je na rozgrzanej, suchej patelni.
Wierzch ciepłego chaczapuri smarujemy masłem. Kroimy na krzyż, dzieląc na cztery części.
Podajemy jako przystawkę do obiadu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz