Nietypowy sernik - pewnie nazwa nie zachęca do przeczytania przepisu, bo co to znaczy nietypowy?
sernik może być albo pieczony w piekarniku, albo taki którego nie pieczemy, który przygotowujemy z dodatkiem żelatyny i umieszczamy go w lodówce żeby stężał.
Tym razem proponuję sernik gotowany na herbatnikach.
Potrzebujemy:
1 kg sera z wiaderka
4 jajka
1 szklanka cukru
200 ml mleka
3 budynie waniliowe
200 g masła
300 g herbatników
W garnku rozpuszczamy masło z cukrem. Do ciepłego, ale nie gorącego masła dodajemy ser z wiaderka i jajka mieszamy na jednolitą konsystencję.
Proszek budyniowy mieszamy z mlekiem i wlewamy do sera.
Całość gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy 1/3 herbatników,
wykładamy połowę gorącej masy serowej, przykrywamy drugą warstwę ciastek, następnie wykładamy resztę masy i przykrywamy trzecią warstwą herbatników.
Proszek budyniowy mieszamy z mlekiem i wlewamy do sera.
Całość gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy 1/3 herbatników,
wykładamy połowę gorącej masy serowej, przykrywamy drugą warstwę ciastek, następnie wykładamy resztę masy i przykrywamy trzecią warstwą herbatników.
Sernik dekorujemy polewą.
Do jej przygotowania potrzebujemy:
100 g masła
6 łyżek cukru
5 łyżek kakao
3 łyżki mleka
1 łyżka mleka w proszku
Tak przygotowane ostygnięte ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
UWAGA!
sernik najlepiej przygotować w foremce o wymiarach 24x28 cm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz