sobota, 13 stycznia 2018

Karnawałowe słodkości - babeczki z ananasem

Tym razem chciałam zaproponować  nadziewane babeczki, smaczne, lekkie i łatwe do przygotowania.
Babeczki najlepiej najlepiej upiec w foremce z wgłębieniami ( proponuję metalową blaszkę do pieczenia babeczek, silikonowa ma mniejsze wgłębienia ).

 Składniki na nadzienie do foremki:
 1 puszka ananasa, 
6 kandyzowanych wiśni, 
50 g masła,
125 g cukru.
Przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem, do każdego wgłębienia w blaszce wkładamy łyżeczkę maślanej masy, następnie plaster ananasa, a w środek wisienkę.

Składniki na ciasto:
 2 jajka,
125 g cukru,
4 łyżki soku ananasowego,
125 g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli.
Z podanych składników przygotowujemy ciasto, jajka ubijamy z cukrem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą, porcjami dodajemy ją do masy jajecznej, na koniec dodajemy sok ananasowy.
Tak przygotowanym ciastem zalewamy wypełnione wgłębienia w blaszce na babeczki. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy przez ~ 30 minut.

Babeczki z ananasem nie tylko ładnie wyglądają ale są bardzo smaczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz