Kolejna propozycja to serniczek z serków homogenizowanych i biszkoptów. Tego rodzaju przepisów jest wiele, na blogu już prezentowałam tego rodzaju ciasta a właściwie powinnam napisać desery.
Jednym z nich jest serniczek wg przepisu Wandzi, dzisiaj proponuję kolejny.
Ciasto ( serowy deser) bez pieczenia
Składniki:
2 szklanki mleka w proszku
3 serki homogenizowane waniliowe
25 dag masła (lub margaryny)
1/2 szklanki cukru
2-3 opakowania okrągłych biszkoptów (ok. 30 dag)
1 żółtko
3 galaretki pomarańczowe
2 łyżki żelatyny
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Składniki:
2 szklanki mleka w proszku
3 serki homogenizowane waniliowe
25 dag masła (lub margaryny)
1/2 szklanki cukru
2-3 opakowania okrągłych biszkoptów (ok. 30 dag)
1 żółtko
3 galaretki pomarańczowe
2 łyżki żelatyny
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Sposób wykonania:
W półtorej szklanki gorącej wody rozpuścić 1 galaretkę i ostudzić. Biszkopty maczać w ostudzonej galaretce i kłaść jeden obok drugiego w wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm.
Pod koniec dodać letnią żelatynę rozpuszczoną w 1 szklance gorącej wody. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na biszkopty.
Gdy masa zgęstnieje pozostałe biszkopty namoczyć w rozpuszczonej i ostudzonej galaretce i położyć na masę jeden obok drugiego.
Ciasto włożyć na 1 godziny do lodówki. Dwie galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu, a gdy zaczną tężeć polać ciasto. Schłodzić. Najlepiej podawać następnego dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz