środa, 31 stycznia 2018

Podróże kulinarne - Gruzja - badridżani

Kolejna propozycja kuchni gruzińskiej, doskonała przystawka z bakłażanów z pastą orzechową -
badridżani.

Potrzebujemy:

1 duży bakłażan
garść pestek granatu
olej do smażenia
szczypta soli
1 szklanka orzechów włoskich
1 szklanki wody
2 ząbki czosnku
garść świeżej kolendry razem z łodyżkami, zgrzebnie posiekana
1 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
1 łyżeczki mielonej kozieradki
1 łyżeczki chili
sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry grubości około 2-3 mm.Pokrojone plastry rozłożyć, oprószyć solą i zostawić na 2 – 3 minuty, aby puściły sok, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
Na dużej patelni rozgrzać cienką warstwę oleju i po kolei obsmażać bakłażany po 1- 2 minuty z każdej strony, kiedy wszystkie plastry będą obsmażone odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowymi i odstawić do przestudzenia.
W międzyczasie w naczyniu blendera zmiksować orzechy wraz z czosnkiem, świeżą kolendrą, przyprawami i szczyptą soli na drobny piasek. Następnie dodać wodę i krótko miksować na małych obrotach, stopniowo je zwiększając, aż do uzyskania grudkowatego, aksamitnego kremu. Spróbować i doprawić do smaku pieprzem i solą.
Na końcu każdego bakłażana nakładać łyżeczkę pasty orzechowej, lekko ją rozsmarowywać i zawijać w rulonik.
Tak przygotowane bakłażanowe ruloniki przed podaniem posypać pestkami granatu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz