piątek, 2 lutego 2018

Podróże kulinarne - Gruzja - sałatka z pomidorów i ogórków

Wśród różnorodnych potraw kuchni gruzińskich których zarówno nazwy jak i wygląd wydaje się nam egzotyczny znalazłam coś bardziej swojskiego. Jest to sałatka z pomidorów i ogórków ale żeby nie było tak całkiem " po naszemu", to sałatka ta ma w swoim składzie orzechy.

Gruzińska sałatka z pomidorów i ogórków z orzechami.

 Składniki:
2 pomidory
jeden duży ogórek
cebula
garść natki pietruszki

pół szklanki orzechów włoskich
1 łyżeczka octu winnego
sól i pieprz do smaku
Ogórek obrać i pokroić w nieco grubsze plasterki ( można też w słupki), pomidory pokroić w ósemki.
Przygotować sos: orzechy zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub w rozdrabniaczu dodać łyżeczkę octu winnego. Warzywa wymieszać z sosem orzechowym. Cebulę pokroić w krążki, wymieszać z warzywami. Sałatkę doprawić solą i pieprzem do smaku, posypać natką pietruszki.

Ponieważ  wszystkie składniki są dostępne w najbliższych dniach przygotuję taką np. na kolację, podzielę się opinią na temat smaku, postaram się umieścić zdjęcie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz