Bywają takie dni, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego do popołudniowej kawy, coś co nie wymaga dużo pracy i czasu na przygotowanie. Wczoraj właśnie miałam taki dzień i....
...upiekłam cynamonowe ślimaczki.
Składniki:
płat ciasta francuskiego ( dobrze że miałam takie ciasto w lodówce)
masło
cukier trzcinowy
cynamon
Plaster masła rozpuścić i pozostawić do wystudzenia, płat ciasta rozwinąć, łyżkę cukru wymieszać z łyżką cynamonu. Rozwinięte ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać mieszaniną cukru z cynamonem, następnie ciasto zwinąć w dość ścisły rulon ( ja zwijałam od dłuższego brzegu, można od krótszego zależy jakiej wielkości ciasteczka chcemy). Rulon pokroić przy użyciu ostrego noża w 1 cm kawałki. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temp. 220 stopni około 10-12 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz