Jeszcze jeden przepis na chleb, tym razem na jogurcie z dodatkiem miodu i dużej ilości ziarenek.
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki ziaren słonecznika
1/3 szklanki pestek z dyni
1/3 szklanki siemienia lnianego
1,5 szklanki jogurtu naturalnego (400 g)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
łyżka miodu (cukru)
Mąkę należy wsypać do miski, wymieszać z solą i sodą, dodać ziarenka, do przygotowanej mieszaniny wlać jogurt i dodać łyżkę miodu. Zagnieść ciasto. Ciasto przełożyć do foremki i piec w temperaturze 200 stopni od zimnego piekarnika do suchego patyczka ( ~ 45-50 minut ).
Tak chlebek wygląda po upieczeniu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz