Tym razem przepis na chleb który możemy sobie upiec w domu np. na niedzielne śniadanie, bo przecież nie samym ciastem człowiek żyje😉. Będzie to chleb na drożdżach.
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
25 g drożdży
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
400 ml ciepłej wody
ulubione ziarenka do posypania
Mąkę wsypujemy do miski, robimy dołek. Do 400 ml ciepłej wody dodajemy pokruszone drożdże, cukier i sól, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę aby drożdże zaczęły pracować.
Po kilku minutach drożdżowy zaczyn wlewamy do mąki ( do uformowanego w mące dołka), delikatnie mieszamy drewniana łyżką zabierając co raz to więcej mąki, ostatecznie odkładamy drewnianą łyżkę i dłońmi wyrabiamy ciasto. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia (ciasto zwiększy objętość). Wyjmujemy ciasto z miski na stolnicę, jeszcze chwilę wyrabiamy i przekładamy je do foremki, posypujemy ulubionymi ziarenkami.
Pieczemy w temperaturze 200-220 stopni przez około 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz