czwartek, 30 marca 2017

Pieczarkowe inspiracje

Jeszcze jedna propozycja z pieczarkami w roli głównej, a mianowicie zupa pieczarkowa.
Ponieważ zupy  zawsze gotuję na mięsnym bulionie, dlatego zupę pieczarkową też ugotujemy na mięsie, tym razem będą to skrzydełka z kurczaka. Dzięki temu zupa będzie smaczna lekka i pożywna.

3-4 skrzydełka z kurczaka
1/2 kg pieczarek
1 marchewka
mały kawałek selera
1 pietruszka
1/2 średniej cebuli
2-3 ziemniaki

Skrzydełka umyć i umieścić w garnku (około 1,5 litra) dodać pokrojone w kostkę warzywa i cebulę (warzyw nie może być zbyt wiele ponieważ zdominowałyby smak zupy), zalać wodą, posolić i gotować na wolnym ogniu do miękkości warzyw.
W między czasie obrać i pokroić pieczarki, z wywaru wyjąć skrzydełka i dodać pokrojone pieczarki, pogotować parę minut, następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.Gotować aż do miękkości ziemniaków. Doprawić do smaku sola i pieprzem.

Ziemniaki w zupie pieczarkowej  możemy zastąpić makaronem, musimy jednak pamiętać aby makaron dodać do zupy parę minut przed jej podaniem, bo inaczej makaron " wypije nam zupę".


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz