piątek, 10 marca 2017

Przedświąteczne propozycje - Babka z marchwią

Do świąt mamy jeszcze trochę czasu, chciałam zaproponować przepisy, które możemy wypróbować teraz aby mieć pewność, że w święta zachwycą smakiem naszych gości.

Na początek "Babka z marchwią".

Ciasto:
5 dużych jajek
20 dkg cukru
150 ml oleju
szczypta kurkumy
30 dkg mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok i skórka z 1 cytryny
2 duże, starte na tace o dużych oczkach marchewki
5 dkg żurawiny
5 dkg migdałów
5 dkg orzechów laskowych

Krem:
10 dkg masła
10-15 dkg cukru pudru
otarta skórka z pomarańczy
olejek wanilinowy
bakalie do dekoracji  

Jajka utrzeć z cukrem,  ucierając dodać olej i kurkumę, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok i skórkę z cytryny. Powstałe ciasto wymieszać z utartą na dużych oczkach marchewką, żurawiną i posiekanymi orzechami.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem foremki i piec w temperaturze 170 stopni około jednej
 godziny.
Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i odstawić (najlepiej na kratkę) na 10 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z foremki, ostudzić.
Przygotować krem, masło utrzeć na puszystą masę dodając cukier puder, otartą skórkę z pomarańczy i olejek wanilinowy.
Ostudzona babkę posmarować przygotowanym kremem i posypać bakaliami.

Krem można zastąpić polewą do ciast, którą przed jej zastygnięciem możemy posypać bakaliami, będzie równie smacznie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz