sobota, 11 marca 2017

Przedświąteczne propozycje - Kokosowy sernik z gruszkami

Kolejny przepis, który chciałam zaproponować to przepis na sernik. Przepisów na sernik jest bardzo wiele, każda gospodyni ma swój wypróbowany przepis ( ja również), ale ostatnio szukając ciekawych przepisów natknęłam się na moim zdaniem na wart wypróbowania sernik z kruszonką łączący smak kokosu, sera i owoców a konkretnie gruszek.
Proponuję " Kokosowy sernik z gruszkami"

1. Ciasto:

1,5 szklanki maki
1/2 szklanki cukru
10 dkg masła
1 jajko
łyżeczka proszku do pieczenia

2. Masa:

80 dkg mielonego białego sera
1/2 szklanki wiórków kokosowych
5 dużych jajek
1/2 szklanki cukru
budyń kokosowy
3-4 gruszki

3. Kruszonka:

3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru
7 dkg masła


ad. 1
Z podanych składników zagnieść ciasto, tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wylepić przygotowanym ciastem.

ad.2
Żółtka zmiksować z cukrem, nie przerywając miksowania dodawać po jednej łyżce zmielonego sera, budyń, wiórki kokosowe, a na koniec nie używając miksera wymieszać ( najlepiej przy użyciu drewnianej łyżki) z ubitą na sztywno pianą z białek.

ad. 3
Z podanych składników przygotować kruszonkę.


Gruszki obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne, przeciętą stroną położyć na cieście, przykryć masą serową i posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni około 0,5 g, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze około 1 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i  pozostawić sernik do wystudzenia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz