Odbiegam trochę od tematu świąt, a to za sprawą mojego syna, który namówił mnie do opisania na blogu potraw do których wykorzystuję pieczarki.
Nie są to wyszukane potrawy, o niektórych już pisałam np. o kieszonkach z pieczarkami czy schabie z pieczarkami.
Pieczarki można zastosować jako farsz do roladek ze schabu, ugotować zupę pieczarkową, można też przełożyć nimi upieczone wcześniej kotlety schabowe i całość zapiec w piekarniku, dodać przesmażone z drobno pokrojona cebulką do kotletów mielonych, do różnego rodzaju sałatek, można je też faszerować i upiec na grillu lub patelni.
Najprostszą potrawą z pieczarek, którą można podać jako danie obiadowe z ziemniakami lub też ciepłą kolację są pieczarki z jajkiem.
Składniki:
1/2 kg pieczarek
1 średnia cebula
1 łyżeczka mąki pszennej rozmieszana w zimnej wodzie ( do zagęszczenia potrawy)
margaryna
sól, pieprz czarny ( mielony)
3-4 jajka
Pieczarki czyścimy obieramy i kroimy ( wg uznania), cebulkę kroimy w drobną kostkę. Pokrojone pieczarki i cebulę umieszczamy w rondlu, w którym wcześniej rozpuszczamy niewielką ilość margaryny, solimy, przykrywamy pokrywka i dusimy na niewielkim ogniu do miękkości pieczarek (10 - 15 minut) od czasu do czasu mieszając.
Pieczarki puściły sok, jeżeli jest go niewiele dolewamy odrobinę wody i doprowadzamy do wrzenia. Powstałą potrawę zagęszczamy maką rozmieszaną w zimnej wodzie i ponownie doprowadzamy do wrzenia, nie zdejmując z ognia wbijamy jajka i delikatnie mieszając doprowadzamy do ich ścięcia, doprawiamy do smaku solą i dodajemy sporą ilość mielonego pieprzu.
Podajemy jak już wspomniałam z ziemniakami lub pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz