Jeszcze jeden przepis z wykorzystaniem marchewki, a mianowicie torcik z kremem kokosowym. Bardzo często robiłam na Święta Wielkanocne tort, najczęściej z owocami i galaretką albo też Serniczek na zimno wg przepisu Wandzi ( przepis znajdziecie na moim blogu), tym razem zupełnie coś innego - może warto spróbować?
Ciasto:
50 dkg marchwi
4 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1,5 szklanki oleju
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka maki pełnoziarnistej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
Krem:
2 puszki mleka kokosowego
4 łyżki cukru pudru
Nim przystąpimy do przygotowania tortu musimy zaopatrzyć się w mleko kokosowe, które przynajmniej dwa dni powinno znajdować się w lodówce.
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, jogurtem i olejem. Dodać startą na tarce marchew. Wszystkie sypkie składniki wymieszać i stopniowo dodawać do utartej masy mieszając drewnianą łyżką. Ciasto podzielić na dwie części. Upiec dwa krążki do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Ostudzić.
Mleko kokosowe wyjąć z lodówki, odlać z niego wodę, pozostałą białą masę ubić z dodatkiem cukru pudru.
Przygotowanym kremem przełożyć upieczone krążki, udekorować kremem wierzch toru i posypać go wiórkami kokosowymi uprażonymi na suchej patelni.
Torcik gotowy - smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz