"Chutney, czatni, hindi: ???? ćatni – gęsty sos używany w kuchni indyjskiej.
Sporządzany z owoców i warzyw, z rodzynkami, czosnkiem, cebulą, musztardą, octem itp.
Używany do potraw mięsnych i wegetariańskich. Wikipedia"
Taki właśnie sos postanowiłam przygotować, zaczęło się od zakupu śledzi w sosie dyniowo- pomarańczowym, nie wiedziałam że to taki ciekawy smak i tak dobrze komponuje się ze śledziem. Postanowiłam poczytać na ten temat i odkryłam chutney, sos używany w kuchni indyjskiej, który można przygotować z różnych owoców, ja przygotowałam z gruszek i żurawiny.
Do przygotowania czatni gruszkowo-żurawinowego potrzeba :
4 średniej wielkości gruszki
1 ząbek czosnku
1 cebula
2 łyżki wody
170 g brązowego cukru
100 ml. octu winnego
2 łyżeczki startego imbiru ( świeży)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu ( mielony)
100 g żurawiny
Cebulę kroimy w kostkę,zalewamy wodą, dodajemy 170 g brązowego cukru i przeciśnięty przez praskę czosnek dusimy około 10 minut. Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, pokrojone gruszki dodajemy do uduszonej cebuli z czosnkiem, dodajemy również imbir, sól, pieprz, kurkumę i żurawinę, na końcu wlewamy 100 ml octu winnego. Całość dusimy 60 minut od czasu do czasu mieszając. Gorący czatni przekładamy do słoiczków, zakręcamy, stawiamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.
Zapach unoszący się w czasie przygotowania sosu czatni zachęca do spróbowania - to taki można by powiedzieć wytrawny dżem, który doskonale sprawdzi się do śledzi jak i do mięsa na zimno.
4 średniej wielkości gruszki
1 ząbek czosnku
1 cebula
2 łyżki wody
170 g brązowego cukru
100 ml. octu winnego
2 łyżeczki startego imbiru ( świeży)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu ( mielony)
100 g żurawiny
Cebulę kroimy w kostkę,zalewamy wodą, dodajemy 170 g brązowego cukru i przeciśnięty przez praskę czosnek dusimy około 10 minut. Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, pokrojone gruszki dodajemy do uduszonej cebuli z czosnkiem, dodajemy również imbir, sól, pieprz, kurkumę i żurawinę, na końcu wlewamy 100 ml octu winnego. Całość dusimy 60 minut od czasu do czasu mieszając. Gorący czatni przekładamy do słoiczków, zakręcamy, stawiamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.
Zapach unoszący się w czasie przygotowania sosu czatni zachęca do spróbowania - to taki można by powiedzieć wytrawny dżem, który doskonale sprawdzi się do śledzi jak i do mięsa na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz