poniedziałek, 12 września 2016

Sezon ogórkowy - ogórki małosolne

Ogórki małosolne, to sposób na ogórki, który znają chyba wszyscy, bo kto nie lubi świeżo ukiszonych ogórków na początku lata ?, ich zapach podczas kiszenia rozchodzi się po całym mieszkaniu i zachęca nas do spróbowania czy to już albo trzeba jeszcze poczekać.
 
Przepis na ogórki małosolne jest bardzo prosty, należy tylko pamiętać że na 1 litr wody potrzebujemy  
łyżkę stołową soli.....ale od początku:

3 kg ogórków średniej wielkości
1 główka czosnku
pęczek kopru
chrzan ( na targu sprzedają takie gotowe porcyjki )
można dodać liście czarnej porzeczki 

Solanka
3 litry wody, 3 łyżki stołowe soli - zagotować, ostudzić

Umyte zdrowe ogórki umieścić w kamionkowym garnku lub szklanym słoju. Ja używam do tego celu dużego słoja, do którego mieści się niecałe 3 kg ( resztę zjadamy do kanapek), na dno kładę 1/3 pęczka kopru, następnie warstwę ogórków i znowu koper, kolejna warstwa i koper na górę. Między warstwy wkładam przekrojoną na połowę główkę czosnku (nie obieram z łupinek) i liście czarnej porzeczki, tak przygotowane ogórki zalewam przestudzoną solanką, obciążam aby ogórki nie wypływały na powierzchnię.

Po dwóch dniach zaczyna rozchodzić się zapach, po 3-4 dniach możemy zaczynać konsumpcję. Czas kiszenia zależy od temperatury, w chłodniejsze dni musimy poczekać trochę dłużej.

Dodatki do ogórków małosolnych mogą być bardziej urozmaicone, można dodać: ziele angielskie, liść laurowy, gorczycę, liście chrzanu a nawet liście malin, ja ograniczam się do podstawowych dodatków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz