piątek, 9 września 2016

Sezon ogórkowy - ogórki w musztardzie

Przepis na ogórki w musztardzie dostałem od żony mojego kolegi ze studiów. Podczas jednej z wizyt zostaliśmy poczęstowani przez panią domu ogórkami własnej roboty o niezbyt ciekawym wyglądzie (dziwnie mętna zalewa ), prawdę mówiąc nie bardzo miałam ochotę na próbowanie ale nie wypadało odmówić. Wygląd zalewy był mylący, smak przedni.
Od tej pory każdy " sezon ogórkowy" zaczynam od ogórków w musztardzie.


Podam przepis pani Eweliny ( tak ma na imię autorka przepisu) oraz moje niewielkie modyfikacje w nawiasie pochyłą kursywą:

3 kg ogórków pokroić w grube plastry ( ja ogórki kroję wzdłuż na cztery części)

Zalewa
1 litr wody ( 1,5 litra wody)
3 szklanki cukru ( 2 szklanki cukru)
3/4 szklanki 10% octu 
3 łyżki soli
5 łyżek musztardy chrzanowej i 4 łyżki łagodnej musztardy ( wg uznania )
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz

Z podanych składników zagotować zalewę i pozostawić ja do wystudzenia.
Pokrojone ogórki poukładać ciasno w słoikach, dodać do każdego słoika po jednym listku laurowym, po dwa ziarenka ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego, zalać przestudzoną zalewą i pasteryzować od 5-10 minut po zagotowaniu.

Zmniejszyłam ilość cukru i zwiększyłam ilość wody, ponieważ ogórki były dla nas trochę za słodkie, teraz jest OK - oczywiście jest to kwestia smaku.


Pani Ewelina przygotowuje również bardzo smaczny kiszony sok z buraków ( miałam okazję spróbować), przepis jest bardzo prosty:

2 kg czerwonych buraków
3 litry wody
1 łyżka soli
kminek, czosnek

Buraki umyć, podzielić na cząstki, włożyć najlepiej do kamionkowego garnka zalać 3 litrami przegotowanej, ostudzonej wody z dodatkiem soli, dodać 2-3 ząbki czosnku i niewielką ilość kminku. Garnek przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ukiszenia. Ukiszony sok zlać do szklanego naczynia i przechowywać w lodówce.

Niesamowite właściwości soku z kiszonych buraków

– wzmacnia odporność, sprzyja budowaniu prawidłowej flory jelit
– wykazuje  działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, pomocny podczas leczenia infekcji
– niezastąpiony w odchudzaniu (zawiera błonnik, ma niewiele kalorii, reguluje przemianę materii)
– przeciwdziała anemii, dzięki wysokiej zawartości żelaza, wykazuje krwiotwórcze właściwości
– zapobiega nowotworom, dzięki betaninie, która chroni działaniem wolnych rodników
– odkwasza organizm, dzięki właściwościom zasadotwórczym
– oczyszcza organizm z toksyn
– reguluje ciśnienie krwi
– wspiera pracę wątroby i nerek
– przyspiesza syntezę kolagenu, działa odmładzająco
– łagodzi dolegliwości w okresie menopauzy
– choć może się to wydawać dziwne, ale sok z kiszonych buraków jest naturalnym afrodyzjakiem, który działa tak jak ostrygi!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz