Fajnie mieć zimą kiszone ogórki własnej roboty na zupę ogórkową lub do sałatki ale o tym też trzeba pomyśleć w sezonie ogórkowym.
Przygotowanie ogórków kiszonych w słoikach wymaga trochę więcej zachodu, to taki dwu etapowy proces.
Składniki
ogórki
koper
czosnek
chrzan
liście chrzanu, czarnej porzeczki, wiśni, malin - wg upodobań
Solanka - na każdy litr wody jedna łyżka stołowa soli
Pierwszy etap
Umyte ogórki ułożyć w czystych, najlepiej wyparzonych słoikach, w przestrzenie między ogórkami wcisnąć koper, ząbek czosnku, chrzan i liście wg upodobań. Wodę zagotować z dodatkiem soli, ostudzić. Gotową solanką zalać znajdujące się w słoikach ogórki, zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni.
Drugi etap
Ogórki po kilku dniach zaczną fermentować, powstająca piana może wypływać ze słoika, dlatego dobrze jest umieścić słoiki np. w dużej misce. Po zakończeniu procesu fermentacji ( wieczka zostaną samoistnie zassane) należy przenieść słoiki w chłodne miejsce.
W ten oto sposób w zimie będziemy miały kiszone ogórki własnej roboty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz