piątek, 9 września 2016

Sezon ogórkowy - korniszony

Korniszonów jeszcze w tym roku nie robiłam, a to dlatego, że do tego przepisu są potrzebne malutkie ogórki a takich jeszcze nie widziałam w sprzedaży.
Podzielę się przepisem bo jest on wart wypróbowania, jego tajemnym składnikiem są goździki.
Przepis na korniszony dostałam od pani Eli, starszej koleżanki z którą wiele lat temu pracowałam w dziale technologicznym. Pani Ela na własnej działce uprawiała warzywa, z których robiła doskonałe przetwory.
Były to czasy, kiedy świeże warzywa kończyły się wraz z nadejściem jesieni- teraz możemy kupować je przez cały rok.

Korniszony

80 dkg małych ogórków
10 dkg marchwi
10 dkg małej cebuli ( dymki)
ziele angielski, liść laurowy, chrzan, pieprz, goździki

Zalewa

0,5 l wody
10 dkg cukru
2 dkg soli
100 ml 10% octu

Z podanych składników przygotować zalewę, zagotować i pozostawić do wystudzenia. Ogórki ułożyć w słoikach, do każdego słoika włożyć: 1 liść laurowy, ziele angielskie - 2 ziarenka, kawałek chrzanu,  2 ziarenka pieprzu i 2 goździki, zalać wystudzoną zalewą. Pasteryzować przez 10 minut od momentu zagotowania. Słoiki pozostawić w garnku z wodą do wystudzenia.
Na zimę będą w sam raz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz