środa, 7 września 2016

Sezon ogórkowy - ogórki z curry

Kolejny przepis, którym chciałabym się podzielić to ogórki z curry. Zagościły one w mojej kuchni dwa lata temu i pozostały do dziś z uwagi na ciekawy smak.
Proponuję spróbować.

Na 1,5 kg ogórków należy przygotować zalewę zachowując następujące proporcje:

3 szklanki wody
1 szklanka 10% octu
1,5 szklanki cukru
3 płaskie łyżeczki soli
2 łyżeczki papryki
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki gorczycy 

Wszystkie składniki zalewy zagotować i pozostawić do przestudzenia.
W międzyczasie ogórki dokładnie umyć, pokroić wzdłuż na cztery części i poukładać ściśle w słoikach. Poukładane w słoikach ogórki zalać przestudzoną zalewą tak aby całe ogórki były przykryte, zakręcić i pasteryzować nie dłużej jak 10 minut od zagotowania wody w garnku. Po 10 minutach słoiki z ogórkami wyjąć z garnka, postawić na ściereczce do góry dnem, przykryć ręcznikiem i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Ogórki z curry są pyszne, aromatyczne i chrupiące, na pewno zachwycą domowników. Moje są już gotowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz