Według Wikipedi :
Chrzan pospolity (Armoracia rusticana) – gatunek rośliny z rodziny kapustowatych. Ludowe nazwy: warzęcha, warzucha.
W medycynie ludowej chrzan od wielu wieków cieszył się dużą popularnością. Marcin z Urzędowa w swoim "Herbarzu Polskim" z 1593 r. wspomina chrzan jako "... ziele znakomite w Polsce, które wpływa na zdrowie i przedłuża życie".
Chrzan doskonale komponuje się z szynką, wędliną wszelkiego rodzaju jak również z jajkami ( wspomaga trawienie), dlatego nie powinno go zabraknąć na suto zastawionym stole.
Najlepiej smakuje kiedy przyrządzi się go samemu.
Kiedy byłam dzieckiem przygotowanie chrzanu wiązało się z hektolitrami wylanych łez w czasie jego tarcia. Nie pomagało wykonywanie tej czynności na parapecie otwartego okna. Wpadłam kiedyś na pomysł żeby zastąpić tarcie chrzanu przemieleniem go przez maszynkę do mięsa założywszy uprzednio na jej wylot woreczek foliowy. Woreczek przymocowałam gumką. Skończyły się problemy, a zapach i aromat chrzanu uwięziony w woreczku dokuczał dopiero przy jego doprawianiu.
W poprzednim poście zamieściłam dwa przepisy na przygotowanie chrzanu ( przepisy z książki "Śląska kucharka doskonała") ja doprawiam zmielony w maszynce do mięsa chrzan jedynie sokiem z cytryny, solą, odrobiną cukru i gęstą śmietaną. Tak przygotowany chrzan umieszczony w szklanym słoiczku i przechowywany w lodówce wytrzymuje dłużej niż tylko przez okres świąt. Tak przygotowany chrzan jest nie tylko dodatkiem do świątecznych potraw, używam go również do przygotowania sosu chrzanowego, który podaje do szynki na ciepło.
Sos chrzanowy
Sos chrzanowy można zrobić na kilka sposobów, ja robię go na bazie beszamelu.
W rondelku należy roztopić łyżkę masła, następnie dodać łyżkę mąki pszennej, przesmażyć ciągle mieszając ( nie wolno doprowadzić do zbrązowienia maki), następnie dolać zimnej wody do uzyskania konsystencji sosu, po zagotowaniu dodać dwie łyżki chrzanu, doprawić do smaku sokiem z cytryny, sola i odrobiną cukru, podawać na ciepło.
Można też przygotować sos chrzanowy na bazie 30% śmietanki, którą wlewamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy tarty chrzan, doprawiamy do smaku, a następnie zagęszczamy rozmieszaną w zimnej wodzie mąką. Podobnie jak w pierwszym przepisie sos podajemy na ciepło.
Sos chrzanowy
Sos chrzanowy można zrobić na kilka sposobów, ja robię go na bazie beszamelu.
W rondelku należy roztopić łyżkę masła, następnie dodać łyżkę mąki pszennej, przesmażyć ciągle mieszając ( nie wolno doprowadzić do zbrązowienia maki), następnie dolać zimnej wody do uzyskania konsystencji sosu, po zagotowaniu dodać dwie łyżki chrzanu, doprawić do smaku sokiem z cytryny, sola i odrobiną cukru, podawać na ciepło.
Można też przygotować sos chrzanowy na bazie 30% śmietanki, którą wlewamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy tarty chrzan, doprawiamy do smaku, a następnie zagęszczamy rozmieszaną w zimnej wodzie mąką. Podobnie jak w pierwszym przepisie sos podajemy na ciepło.
ja dodaję dużo chrzanu do żuru wielkanocnego - jest pyszny i taki żurek dobrze pomaga trawić różne wielkanocne pyszności :)
OdpowiedzUsuń