No i mamy jesień dni coraz krótsze, chłodno, w górach już spadł pierwszy śnieg. Myślę, że każdy chętnie zje coś ciepłego, proponuję zupę cebulową z grzankami.
Składniki:
5-6 dużych cebul
łyżka masła
2 łyżki oleju
ząbek czosnku
ok. 1 czubata łyżka tymianku (najlepiej świeżego- jeżeli nie masz, nada się również suszony)
pół szklanki białego, wytrawnego wina
litr bulionu warzywnego
liść laurowy
sól, pieprz
2 kromki chleba
tarty żółty ser
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku rozpuszczamy masło z olejem, dodajemy cebulę i smażymy często mieszając, aż cebula się skarmelizuje, nie może być jedynie zeszklona, ale też nie przypalona! Powinna mieć ładny, karmelowy kolor, smażenie potrwa ok.30 minut. Jeżeli chcemy aby zupa była gęstsza i bardziej zawiesista, to na tym etapie dodajemy łyżkę mąki pszennej.
Do skarmelizowanej cebuli dodajemy ząbek czosnku, sól i dolewamy wino, gotujemy aż płyn częściowo odparuje, następnie dodajemy bulion i gotujemy około 30 minut.
Gotową zupę przelewamy do bulionówek, posypujemy grzankami i startym serem.
Grzanki: kromki chleba kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni ( możemy dodać odrobinę oleju).
Zupę w bulionówkach posypaną tartym serem i grzankami możemy jeszcze wstawić do nagrzanego piekarnika, wtedy ser się ładnie rozpuści.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz