Skoro czas na dynię to zupa z dyni i dżem z dyni, dynia na słodko i na wytrawnie. Tym razem przepis na dżem z dyni z dodatkiem soku z pomarańczy.
Składniki:
- 1/2 kg dyni
- 1/2 kg jabłek
- 1/2 szklanki wody
- sok z 1 pomarańczy
- kilka goździków
- 3 łyżki cukru
Dynię obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka. Identycznie postępujemy z jabłkami, pokrojone jabłka dodajemy do dyni, dolewamy wodę i dokładamy kilka goździków. Gotujemy do czasu aż składniki będą miękkie, następnie dodajemy 3 łyżki cukru i sok z jednej pomarańczy i ewentualnie startą skórkę z pomarańczy. Gotujemy do odparowania soku. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoików zakręcamy i ustawiamy do góry dnem ( dla bezpieczeństwa możemy pasteryzować).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz