niedziela, 25 września 2022

Panierowane kanie

 Kanie to dziwne grzyby, możemy je panierować tak jak kotlety schabowe w jajku, tartej bułce albo mące, jak kto woli i smażyć na tłuszczu. Tak przygotowane kanie możemy podawać jako danie główne z ziemniakami i surówką lub jako przekąskę z dodatkiem pieczywa. Najlepiej smakują na ciepło.


Składniki:

  • świeżo zebrane kanie ( kapelusze)
  • jajko
  • tarta bułka
  • olej do smażenia

Oczyszczone grzyby dzielimy na mniejsze części, obtaczamy w jajku a następnie w tartej bułce i smażymy na patelni. 


 

 
 
 Usmażone panierowane kanie możemy przełożyć do umytych i wyparzonych słoików i zalać zalewą octową. Przepis znajdziecie we wcześniejszych postach.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz