poniedziałek, 4 lipca 2022

Kiszona młoda kapusta

Ponieważ najbliższe dwa tygodnie spędzę w domu postanowiłam przed kolejnym wyjazdem w góry przygotować kilka słoiczków młodej kiszonej kapusty.

Kapustę drobno poszatkowałam, starłam do niej dwie młode marchewki, dodałam sól i szczyptę kminku.

Wszystko dobrze wymieszałam, przykryłam ściereczką i odstawiłam na 24 godziny.

Po 24 godzinach kapustę dokładnie wymieszałam i przełożyłam do umytych i wyparzonych słoiczków dość mocno ugniatając, delikatnie zakręciłam i postawiłam na talerzu ( podczas procesu fermentacji może wypływać powstały sok. Pozostawiłam słoiczki z kapustą na około tydzień czasu. Po tym czasie kiszona kapusta powinna być gotowa.

 
 
 

2 kg młodej kapusty 

2 marchewki

2 łyżki soli

szczypta kminku




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz