niedziela, 2 lipca 2017

Ciasta owocowe - ciasto jabłkowo- borówkowe

Dzisiaj proponuję przepis na ciasto jabłkowo - borówkowe, jest to szwedzkie ciasto, które doskonale smakuje z dodatkiem bitej śmietany podane do popołudniowej jak również na ciepło z lodami waniliowymi jako deser.

Do przygotowania ciasta potrzebujemy:

125 g cukru
1 cukier waniliowy
150 g margaryny
175 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko

5 jabłek
sok z jednej cytryny
galaretka jabłkowa
150 g konfitur z borówek

Składniki ciasta zagnieść, uformować kulę, owinąć folią i umieścić w lodówce.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na krążki o grubości około 1 cm. Zagotować 1/2 l wody z dodatkiem soku z cytryny, blanszować krążki jabłka przez około 2 minuty, po tym czasie jabłka wyjąć i dobrze odsączyć.
Formę ceramiczną lub silikonową wykleić  rozwałkowanym ciastem wyjętym z lodówki , nakłuć widelcem, obłożyć plasterkami jabłek, posmarować galaretką jabłkową i udekorować kleksami konfitury z borówek.

Piec w temp. 175 stopni przez około 50 minut.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz