Kolejna propozycja, łatwe i szybkie do przygotowania ciasteczka do kawy, tym razem możemy zastosować gotowe ciasto francuskie ( do kupienia w każdym markecie).
ciasto francuskie (1 opakowanie)
1 jajko
50 dkg moreli
125 g marcepanu
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka rumu
Lukier
50 g cukru pudru
1 łyżka soku z cyrtyny
Ciasto francuskie delikatnie rozwinąć i podzielić na 10 kwadratów. Morele podzielić na połówki , usunąć pestki.
Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem, białkiem z jednego jajka i rumem, na każdy kawałek ciasta nałożyć łyżeczkę marcepanu i ułożyć morele.
Dwa przeciwległe rogi ciasta skleić ze sobą zakrywając tym samym ułożone na cieście morele. Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem, posmarować rozmąconym z łyżką wody żółtkiem, piec w temp. 175 stopni prze 15-20 minut.
Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciastka posmarować lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz