Żeby nie zanudzić czytelników mojego bloga postanowiłam na chwilę przerwać cykl postów zatytułowany " Ciasta owocowe" i podzielić się przepisem na nalewkę z czerwonej porzeczki (właśnie taką przygotowujemy ).
W książeczce z przepisami na nalewki z której zazwyczaj korzystamy nie znalazłam przepisu który by mi odpowiadał, więc poszukałam w internecie, odrobinę go zmodyfikowałam, resztą zajął się mój mąż.
Oto przepis nalewkę z czerwonej porzeczki:
Składniki
1 1/2 kg dojrzałych czerwonych porzeczek
Składniki
1 1/2 kg dojrzałych czerwonych porzeczek
50 dag cukru
1/2 l spirytusu, 1/2 l wódki
1. Czerwone porzeczki obieramy, myjemy.
2. Wsypujemy je do dużego wysokiego słoja i przesypujemy na przemian cukrem.
Słój szczelnie zamykamy.
Odstawiamy na 1 miesiąc. Może stać na parapecie przy oknie.
Mieszamy zawartość, co kilka dni.
1. Czerwone porzeczki obieramy, myjemy.
2. Wsypujemy je do dużego wysokiego słoja i przesypujemy na przemian cukrem.
Słój szczelnie zamykamy.
Odstawiamy na 1 miesiąc. Może stać na parapecie przy oknie.
Mieszamy zawartość, co kilka dni.
3. Powstały syrop z porzeczki, zlewamy i wstawiamy do lodówki.
Natomiast owoce w słoju, zalewamy alkoholem i odstawiamy na 3 tygodnie.
4. Po tym czasie ekstrakt zlewamy i mieszamy razem z syropem z lodówki.
Odstawiamy na kolejne 2 miesiące, tym razem w chłodne miejsce. Najlepiej wynosimy do piwnicy
5. Po tym czasie filtrujemy całość. Czystą nalewkę zlewamy do butelek.
Odstawiamy na kolejne 4 miesiące.
Natomiast owoce w słoju, zalewamy alkoholem i odstawiamy na 3 tygodnie.
4. Po tym czasie ekstrakt zlewamy i mieszamy razem z syropem z lodówki.
Odstawiamy na kolejne 2 miesiące, tym razem w chłodne miejsce. Najlepiej wynosimy do piwnicy
5. Po tym czasie filtrujemy całość. Czystą nalewkę zlewamy do butelek.
Odstawiamy na kolejne 4 miesiące.
Aktualnie jesteśmy w 3 punkcie przepisu, wczoraj mąż zlał do słoika sok który powstał po zasypaniu porzeczek cukrem. Sok umieściliśmy w lodówce, a owoce zalaliśmy alkoholem na 3 tygodnie.
Mam nadzieję, że nalewka będzie równie smaczna jak pozostałe które przygotowujemy.
Przepis nie uwzględnia czasu leżakowania, wiadomo im dłużej tym lepiej.
Zasypane cukrem odstawiamy na jeden miesiąc czy tydzień?
OdpowiedzUsuńprzepraszam, że dopiero dzisiaj odpowiadam - zasypane cukrem owoce odstawiamy na 1 miesiąc. do przygotowania nalewki z czerwonej porzeczki potrzebna jest cierpliwość :)- pozdrawiam
UsuńPrzy takim wykonaniu, po 3-4 dniach w ciepłe porzeczki z cukrem sfermentują i będą do niczego. Proszę sprawdzić. Na pewno nie miesiąc a góra 3 dni.
OdpowiedzUsuńRobiliśmy nalewkę z czerwonej porzeczki właśnie według tego przepisu, owoce nam nie sfermentowały ( słój stał na podłodze przy oknie ).
OdpowiedzUsuńJeżeli uważa Pan ten przepis za niedobry, to proszę z niego nie korzystać. W internecie znajdzie Pan całą masę przepisów na nalewkę z czerwonej porzeczki, z całą pewnością będą lepsze. Pozdrawiam