czwartek, 6 lipca 2017

Nalewka z czerwonej porzeczki

Żeby nie zanudzić czytelników mojego bloga postanowiłam na chwilę przerwać cykl postów zatytułowany " Ciasta  owocowe" i podzielić się przepisem na nalewkę z czerwonej porzeczki (właśnie taką przygotowujemy ).

W książeczce z przepisami na nalewki z której zazwyczaj korzystamy nie znalazłam przepisu który by mi odpowiadał, więc poszukałam w internecie, odrobinę go zmodyfikowałam, resztą zajął się mój mąż.

Oto przepis nalewkę z czerwonej porzeczki:

Składniki
1 1/2 kg dojrzałych czerwonych porzeczek
50 dag cukru 
1/2 l spirytusu, 1/2 l wódki

1. Czerwone porzeczki obieramy, myjemy.
2. Wsypujemy je do dużego wysokiego słoja i przesypujemy na przemian cukrem.
    Słój szczelnie zamykamy.
    Odstawiamy na 1 miesiąc. Może stać na parapecie przy oknie.
    Mieszamy zawartość, co kilka dni. 
3. Powstały syrop z porzeczki, zlewamy i wstawiamy do lodówki.
    Natomiast owoce w słoju, zalewamy alkoholem i odstawiamy na 3 tygodnie.
 4. Po tym czasie ekstrakt zlewamy i mieszamy razem z syropem z lodówki.
    Odstawiamy na kolejne 2 miesiące, tym razem w chłodne miejsce. Najlepiej wynosimy do piwnicy
 5. Po tym czasie filtrujemy całość. Czystą nalewkę zlewamy do butelek.
    Odstawiamy na kolejne 4 miesiące.

Aktualnie jesteśmy w 3 punkcie przepisu, wczoraj mąż zlał do słoika sok który powstał po zasypaniu porzeczek cukrem. Sok umieściliśmy w lodówce, a owoce zalaliśmy alkoholem na 3 tygodnie.
Mam nadzieję, że nalewka będzie równie smaczna jak pozostałe które przygotowujemy.

Przepis nie uwzględnia czasu leżakowania, wiadomo im dłużej tym lepiej.

4 komentarze:

  1. Zasypane cukrem odstawiamy na jeden miesiąc czy tydzień?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepraszam, że dopiero dzisiaj odpowiadam - zasypane cukrem owoce odstawiamy na 1 miesiąc. do przygotowania nalewki z czerwonej porzeczki potrzebna jest cierpliwość :)- pozdrawiam

      Usuń
  2. Przy takim wykonaniu, po 3-4 dniach w ciepłe porzeczki z cukrem sfermentują i będą do niczego. Proszę sprawdzić. Na pewno nie miesiąc a góra 3 dni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiliśmy nalewkę z czerwonej porzeczki właśnie według tego przepisu, owoce nam nie sfermentowały ( słój stał na podłodze przy oknie ).
    Jeżeli uważa Pan ten przepis za niedobry, to proszę z niego nie korzystać. W internecie znajdzie Pan całą masę przepisów na nalewkę z czerwonej porzeczki, z całą pewnością będą lepsze. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń