poniedziałek, 3 lipca 2017

Ciasta owocowe - morele zatopione w cieście

Łatwe do przygotowania ciasto z morelami, można je przygotować z morelami z puszki,  ja oczywiście proponuję świeże morele.

Składniki:

80 dkg moreli
125 g masła
125 g cukru
3 jajka
100 g mąki
50 g zmielonych migdałów
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g migdałów w płatkach
cukier puder

Morele podzielić na połowę, usunąć pestki ( jeżeli użyjemy moreli z puszki należy je odsączyć ),
z dwóch jajek oddzielić żółtka od białek. Żółtka wraz z trzecim całym jajkiem utrzeć z cukrem na puszystą masę, wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami, dodawać porcjami do masy jajecznej nie przerywając ucierania. Białka ubić na sztywną pianę,  dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, wcisnąć w nie połówki moreli.
Piec w temperaturze 200 stopni przez 30-40 minut.
Po wystudzeniu posypać płatkami migdałowymi i cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz