piątek, 30 czerwca 2017

Ciasta owocowe - ciasto ananasowe

Wpadła mi w ręce książeczka z przepisami na ciasta owocowe, jest to Wydanie Specjalne MOJEJ KUCHNI.
Nie potrafię się doczytać z którego roku ale cena tego wydawnictwa wskazuje że musiała ona zostać wydana przed 1995 rokiem, kosztuje bowiem 19 000 zł.
W książeczce tej znalazłam ciekawe przepisy na ciasta z owocami, zarówno świeżymi jak i tymi z puszki. Chętnie przytoczę kilka z nich, a po wypróbowaniu zamieszczę zdjęcia.

Na początek:
Ciasto ananasowe z blachy

Składniki:
Ciasto
125 g masła
150 g cukru
3 jajka
350 g mąki pszennej
1/2 torebki proszku do pieczenia
2-3 łyżki mleka
1 puszka ananasów w plastrach
6 małych twardych bananów
sok z 1/2 cytryny

Polewa 
125 g masła
200g cukru
szczypta soli
100g łuskanych orzechów włoskich
100g posiekanych orzechów laskowych

Tłuszcz utrzeć z cukrem na puszystą masę, ucierając pojedynczo wbijać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do utartej masy, dodać mleko. Powstałe ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blaszki.
Ananasy wyjąć z puszki, odsączyć, banany obrać i przekroić wzdłuż na pół i skropić sokiem z cytryny. Owoce ułożyć na cieście.
Cukier na polewę podgrzać z masłem i solą, polać nią ciasto i posypać posiekanymi orzechami.
Piec w temperaturze 175 stopni przez 45-50 minut.

Cukier na polewę można zastąpić miodem ( 150 g ).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz