środa, 18 stycznia 2017

Karnawałowe słodkości - "Kulki mocy"

Dzisiejsza propozycja ma trochę zagadkową nazwę, wyjaśni ją skład owych kulek. Przepis otrzymałam od Pani Małgosi, która wcześniej przekazała mi przepis na" łopatkę w ziołach" -  bardzo dziękuję.

Do przygotowania "kulek  mocy" potrzeba:

200 g suszonych daktyli ( bez pestek)
3 łyżki stołowe migdałów
2 łyżki orzechów nerkowca
2 łyżki sezamu
2 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki naturalnego kakao
 rum

Rum jest tym tajemnym składnikiem, który dodaje naszym kulkom mocy. Musimy pamiętać, że z uwagi na zawartość rumu nie możemy przygotować "kulek mocy " dzieciom.

Daktyle, migdały, orzechy nerkowca, sezam i kakao wsypujemy do wysokiego naczynia i przy pomocy blendera  doprowadzamy do uzyskania jednolitej masy, dolewamy rumu uzyskując konsystencję umożliwiająca nam formowanie niewielkich kuleczek. Kuleczki należy formować w dłoniach nakładając łyżeczką niewielką ilość masy. Pamiętajmy, że łatwiej je będzie formować zwilżając dłonie wodą.
Uformowane kuleczki obtaczamy w wiórkach kokosowych - pychotka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz