Jeszcze jeden przepis na karnawałowe słodkości, tym razem ciasteczka, które proponuje przygotować doskonale nadają się zarówno na karnawałowe spotkania dorosłych jak i kinderbal.
Ciasteczka są przekładane kremem przygotowanym na bazie twarożku.
Do przygotowania ciasteczek potrzebujemy:
ciastka:
200 g masła
80 g białego cukru
100 g brązowego cukru
1 cukier wanilinowy
60 g nugatu
2 jajka
275 g mąki
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta soli
Masło z dodatkiem cukru i nugatu ubić na puszystą masę, dodać jajka i porcjami wymieszane suche składniki. Z powstałego ciasta formować łyżeczką kleksy wielkości orzecha włoskiego bezpośrednio na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
Upieczone ciasteczka wystudzić.
krem:
120 g masła
120 g cukru pudru
100 g twarożku
cukier wanilinowy
dodatkowo :
kolorowe drażetki ( na oczka), kolorowa posypka do dekoracji.
Masło utrzeć z cukrem, dodać twarożek, całość utrzeć na gładka masę.
Krem nałożyć na ciasteczko, przykryć drugim ciasteczkiem pod katem 45stopni, na górnym ciastku zrobić dwa kleksy z kremu ( oczka) na które przykleimy kolorowe drażetki, krem wystający z pomiędzy ciasteczek posypać kolorową posypką. Potworki gotowe - wystarczy je schłodzić - smacznego.
UWAGA!
Pieczenie ciasteczek zajmuje trochę czasu, można je zastąpić małymi okrągłymi biszkoptami, do kupienia prawie w każdym sklepie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz